Ukens ost: Le Roule

Jeg kan pinelig lite om ost i bunn og grunn, og det er en smule dumt siden jeg jobber med ost. Så i den annledning har jeg tenkt å blogge om ost en gang i uken slik at jeg etterhvert lærer litt mer om ost. På den måten kan jeg lettere annbefal oster på jobb og også til venner og bekjente, men det krever nok en del lesing og smaking.

De fleste større butikker har velfylte ostedisker med all slags ost med forskjellige smaker og konsistenser. Men når man ikke vet så mye om ost kan alle navnene går litt i surr. Så for å gjøre det hele litt lettere deler vi hele sortimentet i 7:

 • Hvitmuggost
 • Kittmodingsost
 • Fastost
 • Chevre
 • Ferskost/Fløteost
 • Smeltetost
 • Blåmuggost


Hvitmuggost kan man lett kjenne igjenn på det hvite fløyelsaktige belegget utenpå, belegget kommer av at osten er tilsatt edelmugg i ystemelken eller sprayet direkte på osten. Det finnes 3 undergrupper; Brie, Camembert og stabilisert hvitmuggost. Den stabiliserte er fersig fra meieriet og kan spises med en gang, mens de ustabiliserte hvitmuggostene er modnet på tradisjonellt vis utenfra og innover. Denne prosessen tar hele 6 uker.

Kittmodningsost har en konsistens som kan være alt fra halvfast til bløt, den har en gul overflate og en markant lukt. Osten er da påsmurt en modningskultur, antall ganger varierer etter smak.

Fastost kan være alt fra halvfast som Raclette og til veldig faste parmesan-typer. Fastosten har lang modningsprosess og god holdbarhet.

Chevre er en fellesbetegnelse for ost som er laget av geitemelk, osten kan være både hvitmugg og fersk og brukes ofte i desserter og sauser.

Fløteost/Ferskost har en litt mer spesiell framstillingsmetode, den tilsettes melkebakterier og/eller syringskultur. Osten krever ingen modning og har derfor heller ingen spesiell smak. Osten blir ofte tilsatt urter,krydder, frukt eller nøtter for å sette smak, og er fin som matlagingsost.

Smelteost er laget av omsmeltede guloster, smaken er nøytral og blir ofte tilsatt frukt, skinke, reker, krydder eller nøtter.

Blåmuggost er gjenkjennelig fordi den har en blå marmorisering gjenom hele osten, det er fordi den er tilsatt muggkultur i ystemelken eller direkte i ostemassen. Blåmuggost gruppen innholder også oster som har både hvitmugg- og blåmuggkultur i seg. Prosessen tar 4 månder.


Det var litt teori, og så over til ukens ost:


Le Roule Hvitløk er fransk og utales Lø Role, den tilhører ferskost/fløteost gruppen og er en naturell ferskost i form av en rullekake. Osten er fylt med hvitløk noe som gjør den svært smaksrik, den er i tilegge veldig dekorativ og kremaktig. Le Roule er fin til osteanretninger, grilling i stede for kryddersmør og som topping på bakt potet.


Næring pr 100g

protein 8,5 g

Fett 30 g

Karbohydr. 3,0 g

Kcal 344

kj. 1422


Jeg vil på det sterkeste anbefale den på bakt potet! Det skal i vertfall jeg spise til uken, legger muligens ut en oppskrift da 😀


xoxo

Nita

Reklamer

4 kommentarer

Filed under Mat, Ost

4 responses to “Ukens ost: Le Roule

 1. sivkat

  OK. Nå ble jeg sulten og fikk lyst til å leve enda mer sunt… 😛

 2. hihi! jah det er det som er meningen 😀

 3. ellingsens

  Kjempebra inside informasjon om ost dette her. Jeg visste veldig lite om det fra før. Har holdt meg til hvitost og brunost. Går sikkert glipp av mye. Nå vet jeg ihvertfall litt mer 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s